top of page

Televisie

Nanotechnologie. Vpro 32 minuten

In opdracht van het VPRO programma "Labyrint" maakt Floris Meinardi in samenwerking met Lagestee film BV een  film over de kansen en risico’s van nanotechnologie.

Korte samenvatting uitzending

De Nieuwe Mens komt eraan. Wereldwijd vinden er experimenten plaats om met behulp van nanotechnologie een nieuw soort medicijn te ontwikkelen, die de menselijke levensduur en levenskwaliteit kan verbeteren. De vraag is echter: wat zijn de gevolgen van deze medische nanorevolutie? En zijn er risico's? In de nanotechnologie worden ultrakleine bouwstenen van de materie bewerkt en gemanipuleerd. Door te schuiven met atomen en moleculen zorgen wetenschappers ervoor dat materiaaleigenschappen intelligent worden verbeterd. Er zitten al nanodeeltjes in tal van producten, zoals fietsframes, zonnebrandcrème, autoruiten, middelen tegen zweetvoeten en vitaminepreparaten.

Op medisch gebied deed de Universiteit van Maastricht een belangrijke stap door een nierdialyse uit te voeren met behulp van nanodeeltjes. De Belgische transhumanist Philippe Van Nedervelde voorspelt een medische revolutie met zogeheten 'nanorobots' die, indien nodig, elke cel van het menselijk lichaam kunnen herstellen. Maar wat zijn de risico's? De vakbond FNV eist een opschorting van het maken van producten met kunstmatige nanodeeltjes zolang de gezondheidsrisico's niet kunnen worden overzien. Aanleiding is een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature dat bepaalde kunstmatig gefabriceerde nanodeeltjes, net zoals asbestdeeltjes, kanker kunnen veroorzaken. Wegen de risico's van nanotechnologie op tegen de voordelen die ermee te behalen zijn?.

bottom of page