Nanotechnologie

Voor het VPRO programma Labyrint maakte De Beeldfabriek in samenwerking met Lagestee film BV in 2010 een  film over de kansen en risico’s van nanotechnologie.
                
Korte samenvatting uitzending

De Nieuwe Mens komt eraan. Wereldwijd vinden er experimenten plaats om met behulp van nanotechnologie een nieuw soort medicijn te ontwikkelen, die de menselijke levensduur en levenskwaliteit kan verbeteren. De vraag is echter: wat zijn de gevolgen van deze medische nanorevolutie? En zijn er risico's? In de nanotechnologie worden ultrakleine bouwstenen van de materie bewerkt en gemanipuleerd. Door te schuiven met atomen en moleculen zorgen wetenschappers ervoor dat materiaaleigenschappen intelligent worden verbeterd. Er zitten al nanodeeltjes in tal van producten, zoals fietsframes, zonnebrandcrème, autoruiten, middelen tegen zweetvoeten en vitaminepreparaten.

Op medisch gebied deed de Universiteit van Maastricht een belangrijke stap door een nierdialyse uit te voeren met behulp van nanodeeltjes. De Belgische transhumanist Philippe Van Nedervelde voorspelt een medische revolutie met zogeheten 'nanorobots' die, indien nodig, elke cel van het menselijk lichaam kunnen herstellen. Maar wat zijn de risico's? De vakbond FNV eist een opschorting van het maken van producten met kunstmatige nanodeeltjes zolang de gezondheidsrisico's niet kunnen worden overzien. Aanleiding is een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature dat bepaalde kunstmatig gefabriceerde nanodeeltjes, net zoals asbestdeeltjes, kanker kunnen veroorzaken. Wegen de risico's van nanotechnologie op tegen de voordelen die ermee te behalen zijn?.
Klik op link naar uitzending gemist gemi.st/11679506

Naast de uitzending van Labyrint  produceerde De Beeldfabriek is samenwerking met Lagestee produkties en Fube een film in opdracht van het Nanopodium. De première van de Kracht van het Kleine  vond plaats op 27 januari 2011 in NEMO te Amsterdam.